Radnike FOM-a ne štiti Zakon o radu, zovu Vučića

Sindikat Sloga u Fabrici obojenih metala (FOM) iz Prokuplja saopštio je danas da je tri četvrtine od 57 zaposlenih spremno da napusti fabriku, ako bude otpušteni radnici koji su protestovali zbog neisplaćenih zarada i neoverenih knjižica

Kako se navodi u saopštenju, 15 radnika Fabrike obojenih metala dobilo je opomene s najavom otkaza nakon sponatnog okupljanja 28. aprila i obustave proizvodnje u fabrici koja je u privatnom vlasništvu.

Reč je pretežno o livcima koji su odbili da rade dok ne dobiju zdravstvene knjižice, a pored opomena, zabranjen im je i ulaz u fabriku, naveo je sindikat. Kako se dodaje, zbog toga se 45 radnika izjasnilo i potpisalo da kolektivno napusti fabriku i preduzme i radikalnije mere radi naplate svojih zarada i drugih potraživanja.

“Svega nam je dosta i preko glave. Radimo svakoga dana, a ne primamo plate. Uslovi rada su nehumani, nema zaštitnih sredstava za rad, nema sistematskih pregleda, nema uplata penzijskog staža i zdravstvenog osiguranja, nema adekvatne reakcije države i njenih institucija”, istakli su radnici.

Radnici se žale i da im je do sada isplaćivan minimalac od 22.000 dinara, tokom cele 2015. godine nije obračunata ni jedna zarada, niti uručen obračunski listić koji je bio glavni adut prilikom usvajanja novog Zakona o radu, tri godine im se ne uplaćuje staž, a zdravstveno osiguranje godinu i po.

Komentari

PODELI