Čanak: Šešelju bi svakako trebalo suditi u Srbiji

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da se predsedniku radikala Vojislavu Šeselju, bez obzira na suđenje u Haškom tribunalu, mora u Srbiji “suditi za zla” koja je napravio u ovoj zemlji.

On je istakao da “Šešelj kao i svi oni koji su već zaboravljeni, a sa njime su ozvaničili ili direktno učestvovali u progonu hrvatskog i ostalog nesrpskog stanovništva, za to moraju odgovarati”.

Čanak je u stranačkom saopštenju naveo i da se to mora uraditi” bez obzira na to da li je Šešelj ovde, ili mu se sudi u odsustvu”.

On je podsetio i da je “progon hrvatskog i ostalog nesrpskog stanovništva postao potpuno vidljiv upravo na današnji dan, pre 23 godine, u prisustvu Vojislava Šešelja”.

“Tog 6. maja 1992. u Hrtkovcima je postalo očigledno ono na šta smo upozoravali i godinu ranije – da se u Vojvodini sprema i sprovodi državna politika nasilnog iseljavanja nesrpskog i opozicionog stanovništva”, rekao je Čanka.

Prema njegovim rečima, nakon Hrtkovaca, “iseljavanje i progon su nastavljeni u više od 20 mesta u Sremu” a LSV to ne može i nikada neće zaboraviti.

Čanak je istakao i da su “to bili dani kada smo čuvali svoje komšije i njihove domove” i da je “nedopustivo da za te strahote i progone niko nije odgovarao”.

“Bio Šešelj osuđen ili mu uspelo da izbegne pravdu u Hagu za sve što je činio i ovde i u regionu, treba mu suditi u Srbiji”, naveo je lider LSV.

Čanak je naveo i da “zato pozivamo tužilaštvo i sve nadležne republičke organe da se taj proces pokrene i da mu se onemogući da ovde izbegne pravdu za svoja zlodela”.

Prema njegovim rečima, suditi Šešelju pred sudom uSrbiji zbog dešavanja u Hrtkovcima bila bi važna poruka žrtvama i njihovim porodicama a “ujedno bi dalo značajan doprinos suočavanju sa prošlošću i pomirenju u regionu”.

U Hrtkovcima, vojvođanskom selu u kome su živeli Hrvati, Srbi i Mađari je 6. maja 1992. održan je miting Srpske radikalne stranke na kome je pročitan spisak sa imenima meštana hrvatske nacionalnosti od kojih je trazeno da se isele.

Komentari

PODELI