Pilot: Evo zašto je vraćen avion predsednika

Pilot Petar Romčević izjavio je da je za nezgodu tokom leta “falkona 50” “kriv” ručni sat kopilota, a ne kafa, kako je ranije bilo objavljeno.

Romčević je pilot Avio-službe Vlade Srbije i kapetan na letu kada je predsednik Srbije morao da odustane od puta u Vatikan zbog incidenta.

Istina je, rekao je Romčević za “Politiku”, da se prosulo veoma malo kafe iz čaše, količina koja odgovara debljini prsta. To malo kafe prosulo se, kako je rekao, po delu instrument table koja se nalazi između pilota i kopilota, gde se nalazi i prekidač za aktiviranje “slotova” u vanrednoj situaciji.

Romčević, koji nije mogao da daje izjave dok je bio pod suspenzijom, objasnio je da je kopilot Zorić “salvetom brisao to malo kafe” i krajičkom oka primetio sam da je i završio sa brisanjem i već sledećeg trenutka došlo je buke, incidenta…Nemoguće je da je brisanjem salvetom aktivirao taj prekidač”.

Naknadnom analizom zaključili smo da je moguće da je to učinio malo labavijom narukvicom sata, pokretom ruke napred, rekao je Romčević.

On je naveo da je prekidač zaštićen poklopcem koji se otvara “unapred”, u istom smeru se kreće i prekidač prilikom aktiviranja “slotova” u vanrednoj situaciji.

“Praktično, jednim pokretom ruke moguće je uključiti prekidač”, kada se zbog nekog problema ne mogu aktivirati ručicom koja je za to namenjena.

Romčević je rekao da se incident dogodio u zoni Oblasne kontrole Zagreb, “tek što nismo izašli nad Jadran”, ali da je on odbio ponudu da oni vode avion po proceduri za vanredne situacije.

Odbio sam jer se avionom moglo upravljati, a ubrzo smo startovali motor 3. Odlučio sam da se vratim na matični aerodrom jer je bilo jasno da će avion morati da se detaljno pregleda, rekao je Romčević.

Prema njegovim rečima, to je svakako bilo veoma neprijatno iskustvo za putnike.

U jednom trenutku, prilikom oštrog manevrisanja aviona, došlo je bestežinskog stanja, pa su putnici poleteli sa svojih sedišta i imali osećaj padanja, objasnio je Romčević.

Kada je reč o odgovornosti, ona se utvrđuje u odnosu na posledice, tako da se, kako je rekao Romčević, pošto posledica nije bilo, “slučaj vodi kao incident u vazduhu bez posledica”.

DIREKTORAT: MOTOR SE UGASIO ZBOG NENAMERNE GREŠKE

Direktorat civilnog vazduhoplovstva objavio je konačni izveštaj o incidentu, u kojem se
navodi da je “došlo do gašenja motora, usled nenamernog izvlačenja predkrilaca”.

Na avionu registarske oznake YU-BNA, na letu ka Rimu je usled nenamernog, iznenadnog izvlačenja predkrilaca, aktiviranjem prekidača u slučaju nužde, pri komandovanom
poniranju, od strane vođe vazduhoplova, došlo do gašenja motora broj 3, navodi se u zaključku Direktorata.

Direktorat ukazuje da je gašenje motora posledica nedovoljne količine goriva u menjanju vertikalnog nagiba aviona, a uzrokovano slabijim pritiskom gorivne pumpe od potrebnog za taj režim rada motora.

Avion nije pretrpeo nikakva oštećenja usled izvlačenja predkrilaca pri većoj brzini, što je utvrđeno pregledom aviona istog dana.

Gorivna pumpa je posle testiranja celog gorivnog sistema zamenjena u Bazelu u ovlašćenom servisu Jet Aviation i nakon provera na zemlji i potom na povratnom letu, avion je sleteo u Beograd potpuno ispravan, navodi se u izveštaju.

Direktorat navodi da će, kao tehnička korektivna mera, biti sproveden preporučeni Servis Bilten, kojim će se promeniti prekidač za izvlačenje predkrilaca u slučaju nužde, što
sprečava mogućnost nenamernog aktiviranja istog, što se događalo kod više operatera na ovom tipu aviona.

Dozvole letačkog osoblja, vođe vazduhoplova i kopilota, bile su suspendovane i oni su u obavezi da ispune uslove iz rešenja o suspenziji, navodi se u izveštaju.

Komentari

PODELI