Raskol:Predstavnik pomoćnika tužilaca napustio DVT

Predstavnik Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije Nenad Stefanović napustio je danas radnu grupu Državnog veća tužilaca (DVT) za izradu Pravilnika o kriterijumima za izbor javnih tužilaca.

Pravilnik bi uskoro trebalo da bude usvojen, a Stefanović se na taj korak odlučio jer, kako se navodi u saopštenju, Nacrt pravilnika proširuje diskreciona ovlašćenja članova DVT prilikom izbora javnih tužilaca, umesto da ih ograničava.

Udruženje dalje navodi da je osnovna ideja usvajanja tog pravilnika bila da se objektiviziraju kriterijumi po kojima će se ocenjivati stručnost, dostojnost i osposobljenost prijavljenih kandidata.

Udruženje je najavilo da će se, ukoliko pravilnik bude usvojen u sadašnjoj formi, obratiti Vladi RS, EU delegaciji u Beogradu, OEBS-u, Savetu za borbu protiv korupcije, ministru pravde i Ustavnom sudu, kao što je to uradilo i povodom Zakona o Pravosudnoj akademiji, Zakonu o sudijama i Zakonu o javnom tuzilaštvu.

Odredbe tih zakona Ustavni sud je oglasio neustavnim po inicijativama Udruženja.

Udruženje podseća da izbornim članovima DVT – nosiocima javnotužilačke funkcije – mandat ističe početkom 2016. godine, kao se nakon toga oni vraćaju u svoja tužilaštva gde su radili pre izbora u DVT.

Iz konačne verzije Nacrta izbačeni su dodatni kriterijumi za prvi izbor zamenika javnog tužioca, napredovanje zamenika javnih tužilaca i javnih tužilaca, kao što su, stručna usavršavanja, specijalizacije, doprinos vladavini prava, radno iskustvo.

Udruženje takođe navodi da se “očigledno diskriminišu i čitave kategorije kandidata poput sudijskih pomoćnika i tužilačkih pomoćnika koji nemaju pet godina radnog iskustva”.

Komentari

PODELI