Slučaj “Panda”: Rade Marković odustao od tužbe

Nekadašnji načelnik Resora državne bezbednosti (RDB) Radomir Marković odustao je danas, nakon sudskog mirenja, od tužbe za uvredu koju je sudu podneo protiv advokata iz Sarajeva Duška Tomića

Oni su pitanje spornih navoda oko ubistva u kafiću “Panda” rešili mirnim putem, odnosno razgovorom.

Naime danas je trebalo da se održi prvo ročište po Markovićevoj tužbi u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, ali je sudija odlučio da pokuša da sprovede postupak mirenja, odnosno da se spor među stranama reši bez suđenja, bez prisustva javnosti.

Nakon što su Marković i Tomić obavili razgovor, Marković je odlučio da odustane od tužbe, rekao je Tanjugu Tomićev advokat Milorad Konstantinović.

Tokom razgovora Marković je Tomiću predstavio neke nove činjenice za koje on do sada nije znao, dok je Tomić naveo da njegove reči nisu bile verno prenete u tekstu lista “Afera” zbog kojeg ga je bivši šef RDB-a tužio, dodao je advokat.

Marković je protiv Tomića podneo privatnu krivičnu tužbu za uvredu jer je Tomić njega kao i Jedinicu za specijalne operacije (JSO) u javnosti optužio da stoje iza ubistva šestorice srpskih mladića u kafiću “Panda” u Peći 1998. godine.

Informacije o učešću RDB-a i JSO do sada nisu nikada zvanično potvrđene, niti je zločin rasvetljen.

U “Pandi” su 1998. godine ubijeni Zoran Stanojević (17), Svetislav Ristić (17), Ivan Obradović (15), Vukota Gvozdenović (18), Dragan Trifović (18) i Ivan Radević (25).

Marković je jutros sproveden pod jakim obezbeđenjem u beogradsku Palate pravde iz požarevačkog zatvora “Zabela” gde izdržava kaznu od 40 godina zatvora zbog ubistva četvorice funkcionera SPO-a na Ibarskoj magistrali.

Komentari

PODELI