Osobe sa invaliditetom dobijaju asistente

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas, nakon razgovora sa predstavnicima 15 udruženja osoba sa invaliditetom, da će grad od septembra finansirati 50 personalnih asistenata za osobe sa invaliditetom

Oni će im pomagati u obavljanju svakodnevnih poslova.

“Danas smo, povodom 5. maja, Evropskog dana osoba samostalnog života osoba sa invaliditetom, razgovarali sa predstavnicima 15 udruženja osoba sa invaliditetom o problemima sa kojima se susreću u Beogradu i načinima njihovog rešavanja. Najveći problem koji smo identifikovali tiče se usluge personalnih asistenata i njihovog uključivanja u sistem socijalne zaštite. Grad će u junu raspisati konkurs za 50 asistenata a osobe sa invaliditetom moći će da koriste tu uslugu od septembra”, kazao je Mali nakon sastanka u Skupštini grada.

Prema njegovim rečima, time će usluga personalnih asistenata za osobe sa invaliditetom prvi put na sistemski način biti regulisana u Beogradu.

“Udruženja osoba sa invaliditetom ranije nisu imala nikakvu komunikaciju sa gradom. Danas je situacija drugačija, što više razgovaramo o problemima sa kojima se te osobe susreću, lakše ćemo ih rešavati”, rekao je gradonačelnik koji je podsetio da je Beograd tokom 2014. godine obezbedio sredstva za uvođenje usluge ličnog pratioca dece sa smetnjama u razvoju.

Predsednica Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Gordana Rajkov izjavila je da je Beograd “jedan od retkih gradova” koji do sada nije pružao uslugu personalnog asistenta.

“Danas smo došli u Skupštinu grada sa namerom da predamo inicijativu za uvođenje usluge personalnog asistenta u sistem socijalne zaštite. Ako uložite u podršku koja je potrebna osobama sa invaliditetom, onda će oni moći da rade i privređuju. Uz to, važno je da mi sami adekvatno obučimo personalne asistente jer osobe sa invaliditetom imaju različite potrebe”, kazala je Petrov.

Komentari

PODELI